OM OSS & VÅRA BALKONGER

Vi är det medelstora familjära företaget med de stora resurserna. Vi och våra medarbetare har ett brinnande intresse för balkonger och dess olika tekniker. Med stort engagemang tar vi oss an såväl det lilla projektet som det stora projektet. Inget är för stort eller för litet. Fabriken i Gusum är imponerande med sina 12 000 kvm där all tillverkning sker. Fabriken är uppdelad i stålfabrik och betongfabrik.

DET FAMILJÄRA FÖRETAGET

''Vi bor mitt i grönskan – därför har företaget fått utvecklas här''

Här i Valdemarsviks kommun, mellan sjön Yxningen och Sankt Annas skärgård i Östergötland, ligger vidunderligt vackra Gusum – en bruksort med anor ända från mitten av 1600-talet, då det första mässingsbruket anlades.
Det är här som familjen Karlsson, grundare till RK Teknik, lever, bor och verkar. Ragnar Karlsson grundade företaget i början av 1980-talet och sedan flera år tillbaka är även hustrun Gunilla samt sönerna Johan och Kristian på centrala positioner i företaget. Familjen är också engagerad i Gusums utveckling och värnar starkt om hembygden.
– Vi har alltid grävt där vi har stått. Familjen bor mitt i grönskan och därför har också företaget fått utvecklas här, berättade Ragnar.
Lokalerna som RK Teknik huserade i var från början på familjegården. Genom åren har det smakfullt byggts om. Dock med den lantliga känslan väl bibehållen i exteriören.
Under drygt 39 verksamhetsår har RK Teknik nämligen utvecklats till att bli en av landets ledande balkongtillverkare. En framgång som familjen Karlsson tror till stor del beror på att det är just här i Gusum som man verkar. Under framgångarna blev efterfrågan på balkonger större än de lokalerna på familjegården. Så 2011 valde RK Teknik att flytta ner fabriken till det anrika mässingsbruket i hjärtat av Gusum.
– Merparten av de 60 anställda kommer från trakten. Här känner vi varandra, har samma värderingar och drar åt samma håll. Vår personal får ofta beröm av våra kunder för sin jordnära attityd, berättade familjen Karlsson.

HISTORIA

Fält med ladugård i bakgrunden

FÖRETAGET GRUNDAS

Företaget grundades 1982 efter Ragnar Karlsson skadade sin hand i skördetröskan på bondgården. Det blev lite mindre lantbruksarbete efter olyckan.

Verkstad

FÖRSTA STEGEN

Ragnar började få frågor från bekanta och vänner om han kunde hjälpa med att tillverka pinnskruvar och ingjutningsgods som är primära balkongdetaljer som används av balkongentreprenörer. Ragnar ville alltid, om han kunde, tillgodose andras behov.

Ladugård

TILLVÄXT OCH OMBYGGNAD AV DEN GAMLA FABRIKEN

Som vanligt vid jobb Ragnar utförde blev det välgjort och förfrågningar ökade. Tillverkningen av pinnskruvar och ingjutningsgods blev till ett eget företag och företaget behövde mer plats. Dåvarande RK Teknik var ett handelsbolag under namnet RK Teknik HB och från pinnskruvar och ingjutningsgods kom förfrågan för allt inom balkonger. 1991 hade RK Teknik 8st heltidsanställda och då gick RK Teknik handelsbolaget till att bli ett aktiebolag. RK Teknik tillverkar nu allt inom balkongdetaljer till helt färdiga balkonger.

Lokal RK Teknik

MODERNISERING OCH FLYTT TILL NYA FABRIKEN

1995 hade RK Teknik 20st anställda. Modernisering och ombyggnation av lokalen i Leckersbo Gård hade blivit så stor det kunde, familjegården hade blivit en balkongfabrik. I den gamla fabriken hade RK Teknik tillverkat och byggt över 10,000 balkonger. Med modernisering och högsta kvalité som en märkesstämpling av RK Teknik, ökade förfrågningarna ytterligare. Nu tar företaget ett enormt kliv för tillväxten. Även om det då var skrämmande var det ett vitalt steg. 2011 Köpte RK Teknik en ny lokal mitt i hjärtan av Gusum. Det anrika mässingsbruket som med anor från 1653. Från ladugård till nu ca 12000 kvm balkongfabrik som RK Teknik huserar i.

Lokal RK Teknik

ANDRA GENERATIONEN TAR ÖVER

2015 tar nästa generation över. Efter mycket anpassningar, omställningar i en helt ny fabrik och stora utmaningar klev företaget upp till en ny nivå. Ragnar Karlsson hade haft hjälp av sina 2 söner och sin hustru sedan 80 talet. Men det är dags för den nya generationen ta över fabriken. 2015 satt Ragnar och hans hustru Gunilla fortfarande kvar som i styrelsen.

3 arbetare som konstruerar en balkongplatta

TILLVÄXT I LINJE MED SINA FAMILJEVÄRDERINGAR

Företaget fortsätter växa. I dag är Ragnars äldsta son Johan Karlsson VD och Kristian Karlsson är Entreprenad chef. Tillsammans driver de företaget i linje med sina familjevärderingar. Nu har företaget växt till 60 st anställda och verksamhet i över hela Sverige.

Kvinna står vänd mot solen på sin balkong. Man ser henne bakifrån

BALKONGER FRÅN VÅR FAMILJ TILL ER FAMILJ

RK Teknik vill bygga en balkong som inte bara håller din livstid, utan en balkong som även håller för dina barn och barnbarn. Vi vill tro att vi inte bara bygger balkonger till våra kunder. Utan vi vill hävda att vi även bygger mervärde, trivsel och livsrum till våra kunder.