Referenser

RK Teknik och Grep Arkitektkontor i Oslo, har ett samarbete som sträcker sig mer än tio år bakåt i tiden.

Arkitekt Henning Nielsen och RK Teknik har gjort mer än 40 projekt tillsammans.

– Jag var arkitekt på deras första projekt i egen regi i Oslo och sedan dess har vi nog gjort mer än 40 projekt tillsammans
– projekt som omfattar allt mellan två och 400 balkonger, berättar Henning Nielsen på Grep Arkitektkontor. Det när samarbetet har gjort att de båda företagen har lärt känna varandra utan och innan. Tack vare det så utvecklar man både projekten och varandra.
– För mig som arkitekt är det en styrka att RK Teknik har total flexibilitet i sin produktion. De är inte bundna av några dimensioner, element eller standardtyper. Att rita just balkonger är något av det svåraste man kan göra. Det handlar alltid om att kompromissa mellan de boendes önskemål och vad som passar till byggnaden.
– Därför är det väldigt skönt att ha RK Teknik som samarbetspartner. De gör alltid sitt yttersta för att kunden ska vara nöjd och det dyker aldrig upp några överraskningar under byggperioden.
– Trots att alla deras balkonger är specialbyggda, ligger de även mycket bra till prismässigt, menar Henning avslutningsvis.

Ritningar
”RK Tekniks flexibilitet är en styrka för mig som arkitekt”

Största motståndarna blev mest positiva

Efter en hel del internt motstånd inom föreningen, beslutade man trots allt att byta ut de franska balkongerna mot nya, tio kvadratmeter stora balkonger, på Kirkeveien 37 i Oslo – ett funkishus byggt 1982.

– De som var hårdast motståndare tidigare, är de som använder balkongerna mest i dag, berättar Björn Heltberg, styrelseordförande i bostadsrättsföreningen.
– RK Teknik var de som presenterade den bästa lösningen för oss och vi är mycket nöjda med såväl deras jobb som service och lyhördhet. De kom när de lovade och blev klara när de lovade.
– Designen på RK Tekniks balkonger är utsökt och kvaliteten den högsta. Att lägenheten sedan har fått en värdeökning på bortåt 400 000 kronor, gör ju inte heller saken sämre, menar Björn.

Kirkeveien 37
”Lägenheterna ökade i värde efter RK Tekniks balkonger”

”Till och med grannarna berömmer våra fina balkonger”

När man skulle bygga balkonger på sina fem fastigheter, utgjorde bygglov och överklaganden de största problemen för Bostadsrättsförningen Krukomakaren 1 i Stockholm

– När vi sedan väl satte igång med byggandet var förfarandet väldigt smidigt – detta mycket tack vare RK Teknik, som vi anlitade för jobbet, berättar Pontus Levander, tidigare styrelseledamot och numer medlem i föreningens balkonggrupp.
– Personalen på RK Teknik var mycket bra att ha att göra med. Vi hade en enkel och rak kontakt, och så fort det dök upp något litet problem fixade de det genast. I och med att husen är kulturminnesskyddade, ställde det höga krav både på leverantör, byggteknik samt inte minst på de balkonger som skulle levereras. In i minsta detalj var utformningen tvungen att vara tidstypisk Allt ifrån räcken, handtag och färgval till tätningar av fönster och dörrar, anpassades unikt för att passa in i miljön.
– Vi är otroligt nöjda med resultatet. Till och med grannar i husen här bredvid har berömt oss och berättat hur smakfullt och trevligt de tycker det är med de nya balkongerna, som verkligen ser ut att höra till huset, berättar Pontus avslutningsvis.

Krukmakargatan
”Vi är otroligt nöjda”

Pris och kunnande avgörande för RK Teknik

Efter att bygglov hade erhållits och styrelsen hade sagt ja till balkongbyggnation, tog Bostadsrättsföreningen Hvitfeltsgatan 13 i
Göteborg in nio offerter,

– Eftersom huset är byggt redan 1903, var det några företag som åkte bort direkt i urvalsprocessen. Med bara ett par anbudsgivare kvar, föll valet till slut på RK Teknik främst av två anledningar. Dels offererade man ett bättre pris och dels fick man en tydlig bild av dem som ett komplett byggföretag med hantverkskänsla och inget renodlat monteringsföretag, berättar Lars L, kassör i föreningen och tillika projektledare för balkongbygget. Totalt var det 16 balkonger som levererades och ingen var den andra lik.
– Slutresultatet blev faktiskt över förväntan. Den fanns viss oro för att fastigheten inte skulle passa med balkonger, men de smälter verkligen in fint. Konstruktionen är rejäl och de ingående detaljerna smakfullt designade. – Vi är mycket nöjda med RK Tekniks jobb. Vi fick en plan på 10 veckor som hölls dag för dag och under hela perioden uppstod inte en ”Till och med grannarna berömmer våra fina balkonger” enda incident. De få småproblem som uppstod, åtgärdade de båda killarna, som var på plats, omedelbart, avlsutar Lars L.

BRF Hvitfeldtsgatan
”Resultatet blev över förväntan”